Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ιστιαίας & Β. Σποράδων
Κοιμήσεως Θεοτόκου Παπαμελετίου Σκοπέλου
Ιερός Ενοριακός Ναός

Ψαλμοί & Ύμνοι


PopUp MP3 Player (New Window)

iera mitropoli xalkidos

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος

Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων

Λίγοι από τους θησαυρούς μας

Μέσα στην πόλη υπάρχουν 123 εκκλησίες –σ' όλο το νησί 360. Από τις πιο σημαντικές είναι ο ΄Αγιος Αθανάσιος, ψηλά κοντά στο κάστρο, μονόκλιτη βασιλική το αρχικό κτίσμα, 9ου αι., με τοιχογραφίες 17ου αι., που οικοδομήθηκε σε ερείπια αρχαίου ναού της Αθηνάς, οι ΄Αγιοι Απόστολοι στο βράχο, στην παραλία, μεγάλη μονόκλιτη βασιλική, με τοιχογραφίες 17ου αι. και ζωγραφιστό τέμπλο, ο Άγιος Νικόλαος στο Βράχο μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, χωρίς παράθυρο.

Στη συνοικία του Χριστού, ο Άγιος Δημήτριος, παλιά εκκλησία με τοιχογραφίες 17ου αι., ο Άγιος Γεώργιος της Κυρατσώς. Στους τοίχους τους αρχαίοι κιονίσκοι. Ο Ευαγγελισμός, εκκλησία χτισμένη σε βράχια που πέφτουν απότομα στη θάλασσα. Η εκκλησία της Παναγιάς της Φανερωμένης, που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αι. και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν μοναστήρι με μετόχι της μονής Αγίου Διονυσίου του Αγίου ΄Ορους. Η εκκλησία της Παναγίας στον Πύργο, με ενδιαφέρον ξυλοσκάλιστο τέμπλο, 17ου αι., πλαισιωμένο από τρεις σειρές εικόνες, ο Άγιος Μιχαήλ Συνάδων, κοντά στην παραλία, εκκλησία με αρμονικές αναλογίες, θαυμάσιο τέμπλο, παλιές εικόνες, πέντε εντοιχισμένες ρωμαϊκές σαρκοφάγους και μια εντοιχισμένη επιγραφή του 2ου αι. π.Χ.

Η Παναγία Παπαμελετίου, κτίσμα των μέσων του 17ου αι., που ονομάστηκε έτσι από τον ιδρυτή της παπα-Μελέτιο. Το ξυλοσκάλιστο τέμπλο της είναι δουλειά του περίφημου Κρητικού αγιογράφου Αντωνίου Αγοραστού. Η εκκλησία της Επισκοπής, 10΄ από την πόλη, μονόκλιτη βασιλική 17ου αι., θεμελιωμένη σε βυζαντινό ναό 11ου αι., ο οποίος χτίστηκε με υλικά από αρχαίο ναό. 

Εξω από την πόλη, 4 χλμ ΝΔ, η εκκλησία του Αγίου Ρηγίνου, αναστηλωμένη σε θεμέλια κτιρίου 5ου αι. Εδώ είναι και ο τάφος του Αγίου πολιούχου της Σκοπέλου, που μαρτύρησε το 362. Η εκκλησία του ΄Αι Γιάννη, ΒΔ, χτισμένη σε βράχο πλάι στη θάλασσα.

Γύρω στην πρωτεύουσα υπάρχουν 15 μοναστήρια, σ' όλο το νησί ξεπερνάνε τα 40. Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, 4 χλμ ΒΑ, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στη Σκόπελο. Ιδρύθηκε το 18 αι. από τη μεγάλη ντόπια οικογένεια Δαπόντε και ανήκει στο μοναστήρι Ξηροποτάμου του Αγίου ΄Ορους. Το καθολικό του είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος, τετρακίονος με τρούλο. Το ξυλοσκάλιστο τέμπλο του είναι ντυμένο με χρυσό -κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η Ευαγγελίστρια έχει παλιές εικόνες του 14ου αι. Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης. Το καθολικό της Μεταμόρφωσης είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος, με μεγάλα τόξα. Το τέμπλο του έχει φτιάξει ο Κρητικός αγιογράφος Αντώνιος Αγοραστός. Λειτουργεί εργαστήριο υφαντικής και χειροτεχνίας. Το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, 54 χλμ ΒΑ, χτισμένο σε ύψωμα με θέα ανοιχτή στο πέλαγος προς τη μεριά της Αλοννήσου. Περιβάλλεται από χοντρό και ψηλό μαντρότοιχο που θυμίζει μεσαιωνικό οχυρό. Το τέμπλο του καθολικού είναι το πιο παλιό στη Σκόπελο -15ου αι. Το μοναστήρι της Παναγιάς της Λιβαδιώτισσας, 2 χλμ ΒΑ, κοντά στην τοποθεσία Αμπελική. Χτίστηκε το 17ο αι. Αρκετές εικόνες του καθολικού έχει ζωγραφίσει ο Αγοραστός. Το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, 6 χλμ ΒΑ, κτίσμα 17ου αι., που ανακαινίστηκε το 1721, το 1862 και πρόσφατα. Το καθολικό του είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος, τετρακίονος με τρούλο. Το τέμπλο αποτελείται από δυο κομμάτια, το ένα 14ου και το άλλο 18ου αι. Το δάπεδο είναι στρωμένο με σμαλτωμένες πλάκες. Στο ιερό σώζονται τρίπτυχες εικόνες 14ου αι. Στο μοναστήρι φυλάγονται εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια και τούρκικα έγγραφα. Το ερειπωμένο μοναστήρι στο νησάκι ΄Αι Γιώργης. 4 ν.μ ΒΑ. Τα μοναστήρια του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Κωνσταντίνου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Γεωργίου του Αγίου Ευσταθίου και του Αγίου Νικολάου, ΒΔ, σε αποστάσεις 3-7 χλμ (μονοπάτι).

Πηγή: http://hellas.teipir.gr/prefectures/greek/Magnisias/Skopelos.htm